The Fauna of Ectoparasites in Livestock in The Karakalpakstan Region - F.S, Pulotov; S.B, Gaypnazarov; T.M, Eshanova; U.M, Jaqsibaeva; J.K, Worazbaev (American Journal of Bioscience and Clinical Integrity, 2026)
Annotatsiya. Maqolada Qoraqolpog‘iston Respublikasining Nukus, Konlikul, Qo’ng’irot va Chimbay tumanlari hududidagi chorvachilik va parrandachilik xo‘jaliklarida, to‘qay va yaylovlar sharoitida aholiga qarashli jami 450 boshdan ortiq qoramol va 28000 boshdan ortiq parrandalar vizual usulda araxnoentomologik tekshiruvlar mobaynida aniqlangan ektoparazitlarning faunasi, ekoton va ekotoplar bo‘yicha tarqalishi bo‘yicha olib borilgan tadqiqot natijalari haqida ma’lumotlar berilgan. Аннотация. В стате приведены данные о резултатах исследования, проведённого в животноводческих и птицеводческих хозяйствах районов Нукус, Конлыкул, Қунгирот и Чимбай Республики Каракалпакстан в условиях лесов и пастбищ. В ходе визуалных арахноентомологических обследований всего более 450 голов крупного рогатого скота и более 28 000 голов птицы, находящейся на попечении населения, установлены фауна эктопаразитов и их распространение по экотопам и экотонам. Annotation. The article provides information on the results of a study conducted in livestock and poultry farms in the Nukus, Konlikul, Qo’ng’irot and Chimbay districts of the Republic of Karakalpakstan under forest and pasture conditions. During visual arachnoentomological examinations of a total of more than 450 head of cattle and over 28,000 head of poultry kept by local households, the fauna of ectoparasites identified and their distribution by ecotopes and ecotones are reported.